Protumrazni ventilatori i vjetrenjače

Protumrazni ventilatori i vjetrenjače postali su idealani za zaštitu od smrzavanja. Oni koriste topliji zrak u inverznom sloju kako bi zaštitili od mraza.

Mrazovi su hladni vremenski uvjeti, relativno kratkog trajanja, tijekom kojih se organski materijal može oštetiti izloženost okolnim temperaturama zraka nižim od 0 ° C. Oštećenje mraza poljoprivrednim kulturama i dalje troši milijunske dolare svake godine.

Zemlja apsorbira toplinu od sunca tijekom dana i oslobađa ga u hladniju atmosferu noću. Gubitak topline je najveći neposredno prije zore, a to je obično kada se javlja najveća opasnost od smrzavanja i oštećenja mraza. Ovo noćno oslobađanje topline stvara ‘inverzni sloj’ toplijeg zraka, koji se može naći od 10-50 metara iznad tla.

Tijekom mraza, ventilator se koristi za skidanje toplijeg zraka u inverzijski sloj i puše ga u voćnjak, vinograd ili drugi nasad. Ventilator mraza mora puhati što više zraka koliko god je to moguće, do najveće moguće udaljenosti. Najčešće od 150m u krug.
Da bi se postigla najveća udaljenost, ventilator mora proizvesti jak, ravnomjeran vjetar. Udaljenost koju vjetar može prodrijeti u voćnjak je proporcionalan momentu vjetra. Zamah vjetra ili vjetra zamah je produkt protoka vjetra, brzine vjetra i gustoće zraka.

Protumrazni ventilatori i vjetrenjače postali su najoptimalniji uređaj u većini strategija zaštite od smrzavanja. Oni koriste topliji zrak u inverznom sloju kako bi zaštitili nasad od oštećenja mraza. Ventilator smrzavanja nagnut je blago prema dolje kako bi se taj inverzni sloj spustio na razinu tla kako bi zaštitio obrezivanje od oštećenja smrzavanja.

Ventilatori na ledu se uključuju prije nego što dođe do mraza, obično 0,5 do 1,5 ° C iznad zamrzavanja.

 

Ne čekajte mraz, kontaktirajte nas još danas!